De kernwaarden en filosofie achter mijn fotografie

Hoewel deze website over natuurfotografie gaat, ben ik op de eerste plaats een natuurliefhebber en dan pas een fotograaf. Het welzijn van mijn onderwerpen gaat voor op het maken van een foto. Om deze reden steun ik de principes van Nature First Photography: een internationale alliantie van gelijkgezinden die een verantwoorde vorm van natuurfotografie uitdraagt.

logo van Nature First, een organisatie die verantwoorde natuurfotografie promoot.

De kernprincipes van Nature First Photography zijn ontwikkeld om zowel de professionele als de recreatieve fotograaf te helpen om op een duurzame wijze met minimale impact te fotograferen en schade te voorkomen aan de natuur.

Lees hier meer over het waarom van Nature First.

Nature First promoot volgende 7 kernprincipes:

  1. Geef prioriteit aan het welzijn van de natuur boven fotografie.
  2. Informeer jezelf over de plaatsen die je fotografeert.
  3. Denk na over de mogelijke gevolgen van je acties.
  4. Wees discreet met het delen van locaties.
  5. Ken en volg de regels en voorschriften.
  6. Volg altijd de principes van “laat geen sporen na” en probeer plaatsen beter achter te laten dan je deze aantrof.
  7. Deel deze principes met anderen.

 

Ik ben een groot voorstander van het fotograferen dicht bij huis. Niet alleen omdat dit me in staat stelt om bijvoorbeeld snel te kunnen inspelen op veranderende weersomstandigheden en om gebieden diepgaand te leren kennen, maar ook om verplaatsingen in functie van mijn fotografie zo beperkt als mogelijk te houden.

Dat wil niet zeggen dat ik niet van reizen hou. Integendeel, maar door de inmiddels gekende impact van reizen beperk ik het aantal reizen naar verder weg gelegen oorden. Ik compenseer de CO2 uitstoot die ontstaat door mijn reizen en uitstappen die ik onderneem, zowel reizen naar het buitenland als verplaatsingen met de auto in België. Ik maak hiervoor gebruik van treelogical.  

Daarnaast doneer ik jaarlijks een deel van mijn inkomsten aan natuurorganisaties om de gebieden waarin ik fotografeer te beheren, in te richten of uit te breiden.

En uiteraard gebruik ik zowel in mijn kantoor als voor de server waarop deze website staat groene stroom.

error: Deze inhoud is auteursrechtelijk beschermd.