Molens

In het GrensPark Kempen~Broek en haar directe omgeving staan nog dertig watermolens en eenentwintig windmolens: een uitzonderlijk hoog aantal. Het Molennetwerk Kempen~Broek beheert een deel van deze molens, leidt molengidsen op, geeft maaldemonstraties en organiseert tal van activiteiten om dit rijke erfgoed onder de aandacht te brengen. Molens speelden in het verleden immers een belangrijke rol in de economie van deze streek in de Kempen. Vandaag vormen ze een aantrekkelijk element in het landschap en dragen ze bij aan de identiteit van de streek. Ze ademen de ziel van hun omgeving en vingen eeuwenlang verhalen. De molenaars en molengidsen vertellen deze geschiedenis en anekdotes uit een recent en ver verleden.

Op vraag van het Molennetwerk maakte ik een reportage over de molens en hun werking. Onderstaande foto’s zijn een selectie uit de reportage. Inmiddels werd een molenfolder Kempen~Broek uitgegeven. De komende maanden en jaren zullen bijkomende publicaties via diverse media verschijnen. 

Meer informatie over de molens en het Molennetwerk vind je op hun website. Voor informatie over het GrensPark Kempen~Broek kan je terecht op kempenbroek.eu.